(untitled) (MMIT Proceedings, 2025)
Ushbu maqolada yer osti suvlari sathining o‘zgarishini aniqlash imkonini beruvchi model taqdim etilgan bo‘lib, u qishloq xo‘jalik yerlarida suv-melioratsiya jarayonlari intensivligini ilmiy asoslash, drenaj tizimlari hisob-kitoblarini optimallashtirish hamda sug‘orish rejimlarini boshqarishni takomillashtirishga xizmat qiladi. Model yer osti suvlarining tashqi muhit bilan o‘zaro ta’siridan hosil bo‘ladigan ikki asosiy kinetik jarayon – yer osti oqimi va qurigan zona orqali sodir bo‘ladigan o‘zgarishlarni sxematik tarzda ifodalaydi. Shuningdek, yer osti suvlari oqimining suv ombori bilan o‘zaro ta’siri suv balansiga erishish jarayonini ko‘rsatadi. Maqolada yer osti suvlari sathining o‘zgarishini modellashtirish parametrlarini aniqlash metodikasi va amaliy misollar keltirilgan bo‘lib, hisob-kitob natijalari va tajriba ma’lumotlarining mos kelishi modeldan amaliyotda foydalanish uchun yetarli asos bo‘lib xizmat qiladi