Bulutli texnologiyalar asosida masofaviy ta’lim platformalarining didaktik imkoniyatlari: tahlil va rivojlantirish modeli: Bulutli texnologiyalar, masofaviy ta’lim, didaktik imkoniyatlar, ta’lim platformalari, rivojlantirish modeli, raqamli pedagogika. (MMIT Proceedings, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada bulutli texnologiyalar asosida yaratilgan masofaviy ta’lim platformalarining didaktik imkoniyatlari chuqur tahlil qilinadi. Ta’lim jarayonida bulutli texnologiyalarning o‘rni va ahamiyati, ayniqsa, pandemiya sharoitida yuzaga kelgan o‘zgarishlar kontekstida baholanadi. Masofaviy ta’lim platformalari, bulutli texnologiyalar yordamida, ta’lim jarayonini yanada samarali va qulay qilish imkonini beradi. Ushbu platformalar interaktivlik, moslashuvchanlik, individuallashtirish va ko‘p foydalanuvchili muhitda ishlash kabi pedagogik afzalliklarni taqdim etadi. Interaktivlik, masalan, o‘quvchilar va o‘qituvchilar o‘rtasida real vaqt rejimida muloqot qilish imkonini beradi, bu esa ta’lim jarayonini yanada jonli va qiziqarli qiladi. Moslashuvchanlik esa, o‘quvchilarga o‘z vaqtida va o‘z sharoitlariga mos ravishda ta’lim olish imkonini beradi. Bu, ayniqsa, turli xil sharoitlarda o‘qish va ishlashga majbur bo‘lgan talabalar uchun juda muhimdir. Individuallashtirish esa, har bir o‘quvchining o‘ziga xos ehtiyojlari va qobiliyatlariga mos ravishda ta’lim berish imkonini yaratadi, bu esa o‘quvchilarning motivatsiyasini oshiradi va ta’lim sifatini yaxshilaydi.Ushbu maqolada taklif etiladigan rivojlantirish modeli, bulutli texnologiyalarning didaktik imkoniyatlaridan samarali foydalanish uchun tavsiya etiladi. Model asosida, masofaviy ta’limni yanada samarali tashkil qilishda bulutli texnologiyalarning o‘rni va ta’lim sifati uchun ahamiyati asoslab beriladi. Natijada, ta’lim jarayonida bulutli texnologiyalarni joriy etish orqali o‘quvchilarning bilim olish jarayonini yanada samarali va sifatli qilish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, maqolada bulutli texnologiyalarni qo‘llash orqali ta’lim jarayonida yuzaga keladigan yangi imkoniyatlar va qiyinchiliklar ham tahlil qilinadi. Bu, o‘qituvchilar va ta’lim muassasalari uchun yangi strategiyalar ishlab chiqish va ta’lim sifatini oshirishda muhim ahamiyatga ega bo‘ladi. Bulutli texnologiyalar yordamida ta’lim jarayonini modernizatsiya qilish, o‘quvchilarning o‘z-o‘zini rivojlantirishiga yordam berish va ta’lim sifatini oshirishda muhim rol o‘ynaydi.